Galleria Ateljee Austmarka – residenssi

Lähdin syksyllä 2019 taiteilijanurani ensimmäiselle taideresidenssilleni Norjan Ateljee Austmarkaan, joka sijaitsee samannimisessä pikkukylässä, Austmarkassa. Residenssini kesto oli kaiken kaikkiaan neljä viikkoa.

Hengähdä hetki

Mieleenjäävin piirre Austmarkassa on sen rauhallisuus. Kylä on luonnon ympäröimä, siellä on vain yksi ruokakauppa ja pizzeria, joka on auki vain joka toinen viikonloppu. Lähimpään kaupunkiin pääsee bussilla pari kertaa päivässä, paitsi sunnuntaisin jolloin se ei kulje lainkaan.

Ateljee itse painottaa myös työrauhaa. Rakennuksen yläkerrassa sijaitsevat asuintilat ja alakerrassa on kaikkien käytössä oleva studio. Toisten tilan kunnioitus ja hiljaisuus ovat säännöt, jotka koskevat kaikkia. Vierailijoita rohkaistaan niin oman taiteen tekemiseen kuin pelkkään rentoutumiseen. Austmarka saattaakin olla parhaimmillaan hengähdyspaikkana, jonne voi paeta elämän hektisyyttä ja koota itsensä uudelleen. Minulle tämä mahdollisti todellisen syventymisen taiteen tekemiseen ja pystyin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan hiljentämään kaiken pääni sisällä mellastavan taustahälyn.

Studio on varustettu korkealla katolla, suurilla ja valoisilla ikkunoilla sekä liudalla lainattavissa olevia taidetarvikkeita, jotka rohkaisevat uusien tekniikoiden ja välineiden kokeiluun. Sääntö on, että jos tavara ei ole kenenkään muun käytössä on vapaata riistaa. Ensimmäisen viikon aikana sain sisustettua itselleni kotoisan kulman studion nurkasta.

Finnskogen ja metsäsuomalaiset

Itselleni suurin yllätys Austmarkassa oli sen yllättävät yhteydet Suomeen. Täällä nimittäin sijaitsee Finnskogen – Suomalaismetsät, Norjan ja Ruotsin rajan läpi menevä metsä, joka asutti aikanaan etnistä vähemmistöä, metsäsuomalaisia. Suomalaisia, jotka asettuivat elämään Finnskogenin metsään 1800-luvulla. Paikalliset eivät arvostaneet uusia asukkaita ja paikalla onkin pitkä ja tulehtunut historia. Nykyään metsän läpi kulkee retkeilyreitti jonka varrella on monia vielä pystyssä olevia mökkejä, joita metsäsuomalaiset aikanaan asuttivat. Huvittavinta asiassa on, että alueelle asetetut paikallista tietoa antavat infotaulut sisältävät käännökset Norjaksi, Ruotsiksi, Englanniksi ja Saksaksi, muttei Suomeksi, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Suomalaismetsät ovat ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Reitti on luokiteltu helppomaastoiseksi, mutta se sisältää myös muutamia nousuja, jotka voivat kunnostasi riippuen olla rankkoja.

Lopuksi

Suosittelen Ateljee Austmarkaa niin kirjailijoille, taiteilijoille kuin myös omaa mielenrauhaa etsiville historian ja luonnon ystäville. Kylä on rauhan tyyssija ja luontoon pääsee heti ulko-ovelta. Polut vievät niin kylän läpi menevälle koskelle kuin metsän syvyyksiin. (Ja ne metsät ovat muuten tarpeeksi suuria, että polulta poikkeavalle eksymisen vaara on todellinen! Teitä on varoitettu.)

Linkit:
https://www.atelier-austmarka.com/